Çin uygarlığının en önemli temsilcilerinden –filozoflarından- biri olan Konfüçyüs’e göre (MÖ 551 - MÖ 479), neyi bilip neyi bilmediğimizi bilmek, bilgeliktir.
Konfüçyüs’ün görüşlerini derleyen bu kitaptan aldığım 10 not ile duygu ve düşüncelerinizi daha geniş bir bakış açısıyla incelemek için bazı ipuçlarına sahip olabilirsiniz.
Düşünmeden öğrenmek başarısızlığa, öğrenmeden düşünmek is sorunlara yol açar.
Çabaya ödülden daha çok değer vermeye sevgi denir.
Herhangi iki kişiyle bir gezintiye çıktığım zaman, onlardan bir şeyler öğreneceğimden her zaman emin olabilirim. Onların iyi noktalarından bir şeyler öğrenebilirim ve onların kötü noktalarına bakıp kendimde olanları düzeltebilirim.
Birisi görüşlerinde ciddi ve samimi görünüyorsa, o kişiyi övün. Bu onun gerçekten iyi bir insan olup olmadığını ya da sahtekar mı olduğunu belli eder.
Yönetmek için buradasınız; insanları idam etmeye ne gerek var? İyilik arzularsanız, insanlar da iyi olur. Örneğin; bir kişinin erdemi rüzgâr gibidir; sıradan insanların erdemi çimen gibidir. Rüzgar çimlerin üzerine estiğinde çimler kesinlikle eğilecektir.
İşleri aceleye getirmeye çalışmayın. Küçük avantajlı konuları görmezden gelin. İşleri aceleye getirmeye çalışırsanız, başarıya ulaşamazsınız. Küçük avantajlı meselelerin peşine düşerseniz, büyük meselelerde başarılı olamazsınız.
Söylemeniz gerekenlere açık olan biriyle konuşmamak, kişinin boşa gitmesine izin vermektir; Söyleyeceklerinize açık olmayan biriyle konuşmak, sözlerinizin boşa gitmesine izin vermektir. Bilge bir insan asla insanların veya kelimelerin boşa gitmesine izin vermez.
Kendinden çok, başkalarından az istersen, kızgınlıktan uzak durursun.
Bir liderin yanındayken üç hata yapma riskini alırsınız. Uygun zamandan önce bir şey hakkında konuşmak, aceleci olmaktır; uygun zamanda bir şey hakkında konuşmamak, kaçamaktır; yüzlerindeki ifadeyi görmeden konuşmak körlüktür.
Öğrenmeyi sevmeden iyiliği sevmek cehalete yol açar. Öğrenmeyi sevmeden bilgiyi sevmek, aptallığa yol açar. Öğrenmeyi sevmeden güvenilirliği sevmek suça yol açar. Öğrenmek sevmeden dürüstlüğü sevmek saldırganlığa yol açar. Öğrenmeyi sevmeden yiğitliği sevmek kaosa yol açar. Öğrenmeyi sevmeden azmi sevmek, umursamazlığa yol açar.
Toparlamak gerekirse, Konfüçyüs’ten aldığım bu hayat derslerine baktığımızda, binlerce yıldır farklı filozoflar tarafından benzer şeylerin dile getirildiğini görebiliyoruz. Bu noktada ise, aklıma doğrudan İngiliz filozof Bertrand Russell’ın şu sözleri geliyor:
“Halkın çok eskiden yazılmış olanları okumaması yazarlar yararına olan bir durumdur, eğer okusalardı, havuzlar üzerine yeniden ne söylenirse söylensin, halk yeni kitaplar yazmanın da boş bir şey olduğu hükmüne varırdı.”
“Yavaş Yürüyene Çelme Takılmaz” kitabını diğer Modern Bilgelik Kavramları ile bağdaştırmak gerekirse, şu kavramları incelemenizi tavsiye ederim:
Commenti