top of page

'Asimetrik Etki' Akıl Modeli | Hayatı Fırsatlarla Doldurabiliriz!


Asimetri, somut veya soyut bir şey de simetrinin olmamasıdır. Asimetrik etki ise bir işe çok az bir enerji harcadığınızda size getirisinin büyük olması veya bir iş üzerinde günlerce çalıştıktan sonra size getirisinin hiç olmaması olarak adlandırılabilir.

Asimetrik etkinin 3 bileşeni var. Bunlar;

  1. Asimetrik fırsat

  2. Asimetrik kazanç

  3. Asimetrik risk

Biraz klişe olabilir ancak “Hayat fırsatlarla doludur.” Bazen bu fırsatlar doğrudan ayağımıza gelir bazen de yaptığımız bir uğraş sonucu karşımıza çıkar. Tam da bu noktada asimetrik fırsat devreye giriyor. Asimetrik fırsat, küçük bir uğraşımızın büyük bir sonucu doğurması durumudur. Eğer bu sonuç pozitif ise “asimetrik kazanç”, negatifse “asimetrik risk” olarak değerlendirilir.


Yaptığımız araştırmalara göre günümüz insanlarının asimetrik fırsatı yaratmak için en çok kullandıkları yöntemler; önemli eserleri okumak, yeni insanlarla tanışmak, Youtube’a video yüklemek, bir blog yazmak, podcast çekmek, özetle yeni bir şeyler öğrenmek ve üretim yapmak. Bu yöntemlere ekleme yapabilirsiniz veya bunları kendinize göre şekillendirebilirsiniz. Buradaki önemli nokta, elde edilen bilginin veya ürünün belli bir zaman sonra hayatınıza yaptığı etkidir. Mesela, çektiğiniz bir podcast yayınının 2 yıl sonra milyonlar tarafından dinlenmeye başlaması gibi. Buna ek olarak, bundan 15 yıl önce Facebook’un hisselerinin çok çok azını satın alma fırsatınız olduğunu düşünün, şu anda bambaşka bir hayat yaşıyor olabilirdiniz. Dolayısıyla, şu anda gelecek vadeden girişimlere yatırım yapmak güzel bir asimetrik fırsat olabilir. Sonuç olarak da asimetrik kazanca dönebilir.


Tabi yukarıda asimetrik fırsat olumlu sonuç doğurunca asimetrik kazanca dönebileceğinden bahsettik. Peki ya asimetrik risk nasıl olabilir? Yine bir örnekle açıklayalım; “arabada seyahat ederken telefonunuza o an bir bildirim geldi. İçiniz içinizi yiyor ve kimden ne bildirim geldiğini merak ediyorsunuz. Tam elinizi telefonunuza attığınız anda kaza yaparak birinin ölümüne sebep oluyorsunuz.” Burada telefonunuza bakmak ve kaza sonucu birinin ölümüne sebep olmak birbirleriyle karşılaştırılamayacak kadar asimetrik bir durum. Burada her ne kadar telefonu elinize almak isteseniz de onun asimetrik riskini doğru hesaplayıp ona göre karar almak en sağlıklı sonuçları doğuracaktır.

Özetlemek gerekirse, asimetrik olarak sonuçları hesaplayarak daha doğru kararlar alabiliriz. Kim bilir bakarsınız Modern Bilgelik sosyal girişimini bir süre sonra asimetrik etkiye örnek olarak verebiliriz.

 

Asimetrik Etki'yi diğer Modern Bilgelik Kavramları ile bağdaştırmak gerekirse, şu kavramları incelemenizi tavsiye ederim:

247 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page